Dijital dünyaya 8-bitlik ev bilgisayarlarıyla adım atan nesil
bugün ilk aşklarına olan vefa borcunu ödüyor.Commodore 64, Amiga 500, Sinclair ZX Spectrum, Atari 800XL, MSX, Amstrad 464 gibi isimler kulağınıza tanıdık geliyor mu? Peki bu ev bilgisayarlarını hâlâ aktif olarak kullanan insanların olduğunu biliyor musunuz? Üstelik bu insanlar her yıl belli dönemlerde partilerde bir araya geliyorlar. Parti deyince aklınıza hemen alışıldık görüntüler gelmesin. Bu parti başka parti.
7DX 2015, 8-bit müptelalarının her yıl buluştuğu demo partilerinden biri. Tabii, partide sadece 8-bit makineler yok, oyun konsollarından son model PC’lere, hatta yaratıcı donanım projelerine kadar her türlü teknolojik cihazı görmek mümkün. Bu anlamda, son yıllarda benimsenen “dijital festival” sloganı 7DX partilerini belki de daha iyi anlatıyor.
Dijital altkültürün kod tabanlı görsel-işitsel gösterileri denilebilecek olan demolar ve bu demoların dünya çapındaki arenası olan demoscene, Türkiye’de de uzun yıllardan beri kendi takipçilerine sahip. Bu takipçilerin 1980’lerin sonlarından başlayarak oluşturdukları “demo grupları,” diğer ülkelerdeki benzeri gruplarla irtibata geçerek bu uluslararası altkültürün Türkiye’deki öncü temsilcileri oldular.
Türkiye'deki ilk demo partisi 1999 yazında İzmir'de düzenlenen Summer Assembly'99 oldu. Üç yıllık bir aradan sonra, bu sefer İstanbul'da, on altılık sayı sisteminde 2002'ye karşılık gelen "7D2" partisi düzenlendi. İşte 2002'de 7D2'yle başlayan 7DX partilerinin serüveni ufak bir isim değişikliğiyle bugün "7DX 2015" ile devam ediyor. Parti, 8-bit bilgisayar kullanıcılarının ve Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü COMPEC'in organizatörlüğünde 21-22 Mart tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs'te düzenlenecek.
Peki bir demo partisi nasıl oluyor? Bir demo partisi için öncelikle bilgisayarını yaratıcılık için kullanan insanlar gerekli. Yarışmacılar piksel grafik, bilgisayar müziği, kodlama ve en önemlisi demo gibi alanlarda yeteneklerini konuşturuyorlar. 7DX'e katılmak için illa yarışmacı olmak zorunlu değil tabii ki. Dilerseniz kendi sisteminizi getirip kurabilir, gün boyu süren seminerleri izleyebilir, klasik oyun yarışmalarına ya da her demo partisinin vazgeçilmezi olan nostaljik gece sohbetlerine katılabilirsiniz.
1980'li yıllarda yayılmaya başlayan ev bilgisayarlarının o yıllardaki çocuk yaştaki kullanıcıları artık 30'lu, 40'lı yaşlarını sürüyorlar. Ancak heveslerinden bir şey kaybetmiş değiller. O yıllarda sahip oldukları sınırlı imkânlara nispet yaparcasına bugün bu bilgisayarların koleksiyonlarını yapıyor, yıllar içerisinde olgunlaştırdıkları programcılık yeteneklerini sanatsal boyutlara taşıyorlar. Grafikerlerin, müzisyenlerin ve programcıların kendi ürünleriyle katılacakları 7DX 2015, dijital yaratıcılık konusunda gözlerinizi açabilir.
Ayrıntılı bilgi için: www.7dx-party.org